ASPİR

ASPİR

ASPİR YAĞI

Tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan Aspir çiçeğinin tohumundan soğuk pres yöntemiyle elde edilen Aspir yağı; büyük ölçüde linoleik tipteki Omega-6 (%74) ve bir miktar Omega-9 yağ asidi (%14) bulunmakta olup bu sayede yemeklik olarak kullanışlı bir yağdır. Omega-6’nin da tıpkı Omega-3 gibi hücre duvarlarının yapısında ve işleyişinde önemli rol oynadığı, üstelik esansiyel bir yağ asidi olduğu, yani vücut tarafından üretilmeyip dışarıdan alınmasının zorunlu olduğu bilinmektedir. Aspir Tohumunda amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminler (B1, B2, B12, C, E) bulunur

Önemli doğal bileşenleri: 100 Gr.

  • OMEGA-6: (%70),
  • OMEGA-3 (%1-2), E vitamini (310 ppm)
  • İYOD ENDEKSİ: 150 ila 140
  • KALSİYUM: 126 mg Ca,
  • FOSFOR: 310mg p,
  • DEMİR: 9.7 mg Fe,
  • LİF: 25,1 Gr.
  • B-1 VİTAMİNİ: 0.25 mg Tiyamin,
  • B-2 VİTAMİNİ: 0.01 mg Riboflavin,
  • B-3 VİTAMİNİ: 0.5 mg Niasin

Soğuk pres yöntemiyle elde edilen yağı ayçiçek yağına çok benzeyen hatta besin değeri ayçiçek yağından yüksek olan aspir yağı ülkemizin bazı bölgelerinde ayçiçek yağı yerine yetiştirilmektedir. İçeriğinde; omega3-6, E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir lif, B1 B2 B3 vitaminleri bulunduran aspir çiçeği bu özellikleri sayesinde güçlü bir antioksidan ve tedavi destekleyicisidir.

Aspir yağı; Linoleic asit, çoklu doymamış yağ asitleri, Omega 3, Omega 6, E Vitamini, K Vitamini içerir. Aspir yağındaki linoleik asit cilt sağlığını artırmak için ideal bir mineraldir.  Linoleik asit, sebum üretimini dengeleyerek, tıkanmış gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yeni cilt hücrelerinin yenilenmesini uyarır. Cilde bir şeyler sürmek, cilt bakımı için farklı kozmetikler kullanmak hem cildi yıpratmakta hem de oldukça pahalıya mal olmaktadır. Aspir yağı cildi beslemek için kullanılabilecek en ideal saç bakım yağlarındandır.

Yağı, sabun, boya, vernik, cila olarak kullanıldığı gibi, Linoleik asit içerdiğinden yemeklik yağ kalitesi yüksektir. Ayrıca yağı biyodizel olarak kullanılabilir, küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır (küspesinde ortalama % 25 protein vardır). Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise pilavlara tat vermek için kullanılır.